Hoeveel melk moet mijn baby drinken?
Je baby geeft zelf aan wanneer hij of zij honger heeft en wanneer hij of zij genoeg heeft gehad. Een perfect gezonde baby kan de hoeveelheid zelf bepalen. Geef je baby daarom te eten wanneer hij of zij erom vraagt. Hier bereken je hoeveel melk je baby nodig heeft.
Hoeveel moedermelk moet ik mijn baby geven?
Hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Baby’s hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht hij nodig heeft. Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram. Vervolgens deel je de hoeveelheid melk die je kindje nodig heeft door het gemiddeld aantal voedingen dat hij per 24 uur krijgt. Hieronder zie je hoe je makkelijk kunt uitrekenen hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft.
De hoeveelheid moedermelk die uw baby nodig heeft, is afhankelijk van de leeftijd en gewicht van de baby. Een baby heeft dagelijks 100-150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht nodig. Hoe ouder de baby, hoe minder melk hij of zij nodig heeft per kilogram lichaamsgewicht. Een baby jonger dan 1 maand heeft bijvoorbeeld ongeveer 150 ml melk per kg lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden heeft ongeveer 140 ml melk per kg lichaamsgewicht nodig. Aanbovelen moedermelk:
- Tot 3 maanden = 130 ml
- Tot 4 maanden = 120 ml
- Tot 5 maanden = 110 ml
- Vanaf 6 maanden = 100 ml per kg
Verdeel vervolgens de hoeveelheid melk die uw baby nodig heeft door het gemiddelde aantal voedingen in een periode van 24 uur. Hier leest u hoe u eenvoudig kunt berekenen hoeveel melk uw baby nodig heeft.
- 1ste maand: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Voorbeeld: stel de baby is 1 maand oud en weegt 4,5 kg. De baby krijgt 6 voedingen per dag:
150 ml x 4,5 kg / 6 voedingen = 112,5 ml moeder melk per voeding
- 2de maand: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
- 3de maand: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
- 4de maand: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
- 5de maand: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
- 6de maand: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Onthoud dat deze berekening de minimale hoeveelheid geeft die uw baby nodig zou hebben als het elke keer dezelfde hoeveelheid zou drinken. Dit is slechts een richtlijn. In werkelijkheid krijgen baby’s (meestal) niet elke keer dezelfde hoeveelheid melk. Zelfs niet op de borst. Het kan dus zijn dat uw baby iets meer of minder melk drinkt dan de berekeningen suggereren. De hoeveelheid formule verschilt van baby tot baby. Pas uw voedingsschema aan de behoeften van uw baby aan, niet aan uw eigen wensen. Forceer uw baby niet om een bepaalde hoeveelheid te drinken. De ene baby is de andere niet. Vergelijk uw baby niet met andere baby’s van dezelfde leeftijd.
Hoeveel moedermelk voor baby’s 0 tot 4 weken oud?
Een baby tot 1 maand oud heeft ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht gedeeld door het aantal voedingen nodig.
Voorbeeld: stel uw baby is 2 weken oud en weegt 3 kg. De baby krijgt 12 voedingen per dag:
150 ml x 3 kg / 12 voedingen = 37,5 ml moeder melk per voeding is nodig.
Ook hier moet je de voedingsschame aanpassen aan de behoefte van uw baby.
Hoeveel moedermelk voor baby’s 1 tot 12 maanden oud?
Baby’s tot 4 maanden drinken gemiddeld 150-180 ml per kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeel een baby van 5 kg krijgt 750-900 ml per dag.
Baby’s van 4-6 maanden drinken ongeveer 120-150 ml per kg per dag
Baby’s ouder dan 6 maanden moeten minstens 500 ml flesvoeding per dag drinken.
- Naast vast voedsel dat ook vloeistoffen bevat, hebben baby’s extra vloeistoffen nodig.
- Kleurloos, mineraalarm water heeft zeker de voorkeur voor extra hydratatie. Water is nog steeds de beste dorstlesser!
- Als tweede optie kun je babythee maken zonder toegevoegde suiker of honing.
- Als variatie kunnen ook ongezoete verse vruchtensappen, kant-en-klare babyvruchtensappen, verse groentesappen en soepen worden aangeboden. Vermijd suikerhoudende dranken.
- Suiker is slecht voor de baby tanden.
- Deze dranken onderdrukken ook de eetlust.
De totale dagelijkse hoeveelheid is belangrijker dan het aantal voedingen. Voer naar behoefte en luister naar honger- en verzadigingssignalen van je baby (zie hieronder).
Tips:
1. baby’s hebben alleen flesvoeding nodig. Het consumeren van andere dranken zal de eetlust verminderen.
2. Om uitdroging te voorkomen, moet u meer flesvoeding geven als de baby ziek is of warm heeft.
3. Voed je baby naar behoefte. Baby’s tonen dorst of willen meer uit één de fles.
Hoeveel melk na 12 maanden?
U kunt zuivelproducten vanaf 1 jaar tot 300 ml geven. Dit kan niet alleen melk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk.
Voorbeeld: 150 ml melk als ontbijt, 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.
Yoghurt kan worden gegeven vanaf de leeftijd van 8 maanden. Het is bedoeld als dessert na het eten, niet als vervanging voor moedermelk of flesvoeding.
Vanaf 1 jaar mag in plaats van opvolgmelk ook gewone melk gegeven worden. Als u vindt dat uw kind aan de smaak moet wennen, meng dan eerst de helft. Verhoog geleidelijk de normale melk en verminder de opvolgmelk.
Kinderen van 1 tot 4 jaar hebben ongeveer 300 ml = 2 glazen melk (product) per dag nodig. Melk is vooral belangrijk voor calcium en vitamine B2 en B12. Het wordt aanbevolen om halfvolle of magere variëteiten te kiezen. Zowel verse als houdbare melk is mogelijk. Karnemelk is ook een goede keuze. Beperk tot 2 kopjes per dag. Anders kan uw kind minder van ander voedsel eten. In plaats van melk kan ook halfvolle of magere yoghurt, magere kwark of magere kwark als dessert worden geserveerd. Een sojadrank aangevuld met calcium en vitamine B12 is een alternatief voor kinderen met een melkallergie. Sojamelk wordt ook wel sojamelk genoemd, maar wettelijk mag het geen sojamelk genoemd worden.
Wanneer heeft je baby honger?
Voordat je baby begint te huilen, zijn er enkele subtiele tekenen dat je baby honger heeft. Dat zijn hongersignalen zoals:
- Hij/zij balde zijn/haar vuisten
- Hij/zij likt zijn/haar lippen en draait zijn/haar hoofd om zijn/haar borst te doorzoeken
- Leg zijn/haar hand op zijn/haar mond en lik eraan
- Hij/zij ziet er nerveus uit
- Hij/zij huilt
Teveel moedermelk?
Natuurlijk is het belangrijk dat de baby voldoende moedermelk heeft. Het is goed om te weten dat je jouw baby in principe niet moet overvoeden. Net als bij borstvoeding, drinkt je baby zoveel als hij/zij nodig heeft. Vul je fles niet te vol en gooi de overgebleven melk weg.
Nachtvoedingen
Nachtvoedingen moeten vanaf het begin zo kort en stil mogelijk worden gehouden. In een rustige kamer met gedempt licht… Na een paar maanden hebben sommige baby’s geen nachtvoeding meer nodig. Geef je baby genoeg te drinken tijdens het avondeten.
Tips:
1. Doe geen meel in de laatste fles. Het zal het slaappatroon niet veranderen.
2. Door een nachtje in bad te gaan, valt je baby gemakkelijk in slaap. Dat betekent niet dat hij laat slaapt.
3. Als je baby ‘s nachts doorslaapt, slaat hij automatisch nachtvoedingen over. Dit gebeurt meestal spontaan in de loop van 2-4 maanden.
4. Is je baby erg geïnteresseerd in nachtvoedingen? Als uw baby daarna normaal groeit en vrijwillig om borstvoeding vraagt gedurende de dag, kunt u maaltijden overslaan.
Wist je dat?
Tegen de tijd dat ze ongeveer zes maanden oud zijn, worden veel baby’s wakker omdat ze laat opblijven. Toch kunnen kinderen die geen eten meer nodig hebben, midden in de nacht wakker worden. In plaats van je baby alleen een fles te geven, begin je zachtjes te praten, hem te troosten of hem een fopspeen te geven. Gelieve de lichten niet aan te doen en geen lawaai te maken.
Wanneer is je baby verzadigd?
Je baby is vol als:
- Hij/zij onmiddelijk rustig is na het drinken
- Drinkt gemiddeld 6 keer per dag (minimaal 6-8 keer in de eerste weken)
- Natte luiers minstens 6 keer per dag heeft en urine kleurloos tot lichtgeel is
- er gezond, tevreden en gelukkig uitzien
- Voldoene bijkomt
Zuigbehoefte bevredigen
Drinkt een baby gulzig, dan kan het zijn dat zijn zuigbehoefte niet bevredigd is. Laat hem wat trager drinken: span de schroefdop harder aan of kies een lagere stand bij een meerstandenspeen.
Stoelgang
De stoelgang varieert sterk van baby tot baby. In de eerste paar dagen na de geboorte is de ontlasting van een baby een zwarte, plakkerige, pekachtige substantie. Dit meconium is geen feitelijke stoelgang, maar restjes die de baby uit de baarmoeder heeft gehaald. Als je baby voldoende flesvoeding heeft, verandert de kleur en consistentie van de ontlasting na enkele dagen van bruin, geelgroen naar geel. Een flesgevoede baby kan elke dag stoelgang hebben of meerdere dagen tussen de stoelgangen. De ontlasting is iets steviger dan die van een baby die borstvoeding krijgt. U hoeft niet meteen aan constipatie te denken. Zolang je baby weinig problemen heeft met de stoelgang, is er niets aan de hand. Veranderingen in de stoelgang kunnen optreden wanneer u het dieet verandert zoals overschakelen van babyvoeding naar vaste voeding. Dit verdwijnt meestal na een paar dagen. Geef bij flesvoeding een aangepaste formule. En communiceer deze adequaat en nauwkeurig.
Wanneer moet je baby extra drinken?
Afhankelijk van de omstandigheden kan uw baby meer vocht nodig hebben. Denk aan warme zomerdagen en andere oorzaken van meer vochtverlies, zoals koorts, diarree en overmatige lichaamsbeweging. Pas op voor tekenen die kunnen wijzen op uitdroging
Bovenal hebben baby’s minstens zes natte luiers per dag en is hun urine lichtgeel van kleur. Is uw baby aan het overgeven of heeft diarree? Een arts kan nagaan dat er geen tekenen van uitdroging zijn.
Starten met bijvoeding
Tussen 3 en 5 maanden verandert de zuigreflex van een baby geleidelijk in bewuste mondbewegingen. Rond de leeftijd van 4-6 maanden is er een “gevoelige tijd” waarin baby’s worden geleerd hoe ze met een lepel moeten eten. Begin niet meteen met vast voedsel.
Een baby van 4-6 maanden drinkt gemiddeld 5 flessen. Nadat de eerste stevige maaltijd goed is verlopen, kun je beginnen met de tweede stevige maaltijd. Voeg ook eerst de melkvoeding toe.
De hoeveelheid volledige groente- en fruitpuree is ongeveer 150 g tot 200 g. Dan hoeft u geen melkvoeding bij te geven. Zo kun je de fles 2-3 keer blijven voeden. Baby’s kunnen samen met aanvullende voeding een kleine hoeveelheid mineraalwater uit de beker drinken. Een baby van ongeveer acht maanden oud kan de derde fles geleidelijk vervangen door een boterham en een fles melk. Dit leidt tot een dagelijks ritme met drie hoofdmaaltijden (pap, groentemaaltijd, broodmaaltijd en twee (3) flessen). Zelfs op deze leeftijd drinken baby’s minstens 500 ml flesvoeding.
Wist je dat?
Begin vanaf de leeftijd van 6 maanden met vast voedsel en verhoog geleidelijk de melkbehoefte tot 500 ml per dag.
Geef een antwoord