Zonnebrandcrème
Alles wat u moet weten over SPF!
Zonnebrandcrème, als kind al het teken dat het eindelijk zomer is. Nu is het de belangrijkste stap in onze huidverzorgingsroutine – echt waar! Als u nog niet elke dag zonnebrandcrème gebruikt, is dit uw teken, dus lees verder om te leren hoe u kunt beginnen. En als je dat al doet, petje af! Laten we ervoor zorgen dat je alles hebt gedaan.
SPF uitgelegd
SPF staat voor Sun Protection Factor, en is hoe we de bescherming tegen de UVB-stralen van de zon meten. SPF 15 blokkeert 93% van de UVB-stralen, SPF 30 blokkeert 97%, en SPF 50 blokkeert 98%. Deskundigen raden aan om tussen de 30 en 50 SPF te blijven – voldoende bescherming zonder het valse gevoel van volledige bescherming tegen de zon dat u boven de 50+ zou kunnen hebben.
Zorg er ook voor dat uw zonnebrandcrème een “breed spectrum” heeft – dat wil zeggen dat het zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt. Een gemakkelijke manier om de twee te onderscheiden is UVA(ging) en UVB(urning). Beide stralen hebben overlappende effecten (d.w.z. beide kunnen verbranding en vroegtijdige veroudering veroorzaken), maar UVA-stralen zijn het meest verantwoordelijk voor fijne lijntjes en donkere vlekken, terwijl UVB-stralen de belangrijkste rol spelen bij het veroorzaken van huidkanker en zonnebrand.
Iedereen die in de zon zit, moet zonnebrandcrème dragen – ongeacht je huidskleur. Over het algemeen hebt u een halve theelepel zonnebrandcrème, of twee vingerlengtes lang, nodig voor uw gezicht en hals, en een ounce (een borrelglas vol) voor uw hele lichaam. Omdat zonnefilters na verloop van tijd worden afgebroken, raden wij aan u elke twee uur opnieuw in te smeren, en zelfs vaker als u iets doet waardoor de zonnefilter nog sneller wordt afgebroken, zoals zwemmen of zweten. Het beste is om de SPF 30 minuten voor blootstelling aan de zon aan te brengen.
De verschillende soorten zonnebrandcrème
Er zijn twee hoofdtypen zonnebrandcrème: fysieke (ook wel minerale) en chemische. Beide absorberen de UV-stralen van de zon om schade aan de huid te helpen voorkomen, maar de fysische zonbescherming reflecteert ook wat UV-stralen. Geen van beide is “beter” dan de andere, ze gebruiken alleen verschillende actieve ingrediënten. Chemische SPF maakt meestal gebruik van actieve stoffen zoals avobenzone en homosalaat, terwijl fysische SPF zinkoxide en/of titaniumdioxide bevat.
Naast zonnebrandcrème raadt de American Cancer Society ook een holistische aanpak aan om veilig te zonnen, zoals het dragen van beschermende kleding (zoals een breedgerande hoed en een zonnebril), het opzoeken van schaduw (vooral tussen 10.00 en 16.00 uur) en het vermijden van zonnebanken, die de huid op lange termijn kunnen beschadigen en kunnen bijdragen aan huidkanker.
De beste zonnebrandcrème voor u is de crème die u elke dag wilt dragen. Sommige zonnefilters passen beter bij uw huidskleur, sommige ruiken lekkerder dan andere, enzovoort. Maar wees gerust, er is een perfecte keuze voor u.
Dagelijkse SPF is essentieel
Zonnebrandcrème is niet alleen voor buiten. UVA-stralen kunnen uw ramen binnendringen, plus blauw licht van uw beeldschermen kan huidschade veroorzaken – dus zorg ervoor dat u binnenshuis ook SPF draagt.